Uw website heeft zo nu en dan wat onderhoud nodig. Om te zorgen dat alles er weer als nieuw uit ziet, maar ook om te zorgen dat klanten uw website veilig en gemakkelijk kunnen bezoeken en uw site goed vindbaar blijft. Een website heeft een houdbaarheidsdatum, alleen hoeft een website na die datum gelukkig niet altijd de virtuele prullenbak in. We hebben 5 belangrijke onderhoudstips voor uw website op een rijtje gezet.

1. Nieuw is veiliger

Een andere reden om in de gaten te houden of de techniek achter uw website niet verouderd is, is de veiligheid van uw bezoekers. Veel virussen worden namelijk verspreid via ‘lekken’ in oude software achter websites. Software-ontwikkelaars brengen daarom regelmatig updates uit waarin deze lekken zijn gedicht. Aangezien deze veiligere versies niet vanzelf worden geïnstalleerd, vraagt dit ook om actie van u of uw webbouwer.

Niet zelf updaten? Vraag naar onze onderhoudspakketten

2. Scoren met nieuws

Zoekmachines als Google checken voortdurend wat de populaire plekken op internet zijn; websites met veel bezoekers, waar regelmatig wat nieuws te halen valt. Gebeurt er op uw website vaak wat nieuws, waar uw bezoekers ook nog eens over twitteren of facebooken? Dan is uw website voor Google een stuk interessanter dan een website waar al maanden hetzelfde op te vinden is. Zorg dus regelmatig voor nieuwe (blog)berichten, nieuwe acties of vul bestaande berichten aan met nieuwe foto’s en informatie.

3. Techniek voor tablet en mobiel

Websites worden tegenwoordig niet alleen maar achter een bureau bekeken. We liggen op de bank met een tablet of checken een website in de trein op onze smartphone. Verschillende apparaten hebben allemaal hun eigen technische eisen en mogelijkheden. Een iPad of iPhone toont bijvoorbeeld geen onderdelen die met Flash gemaakt zijn, maar maakt het juist wel weer mogelijk om te ‘swipen’ (over het scherm vegen). Als u op de hoogte bent van de mogelijkheden, kunt u er beter gebruik van maken. U kunt er trouwens ook voor kiezen om een aparte versie voor mobiel te maken of uw website responsive te maken.

4. Verwijder oude inhoud

De eerste tip is simpel, maar wordt door gebrek aan tijd of overzicht nog wel eens vergeten: zorg dat er geen oude inhoud op uw website staat. Producten uit de collectie? Dan ook niet meer op de website. Een aankondiging over een actie die u vorig jaar april heeft gehouden? Mag weg. Heeft u alleen algemene teksten op uw website staan? Check dan wel even of er geen tijdsgebonden woorden als ‘deze winter’ of ‘volgende week’ in staan.

5. Leer van trends

Een website kan niet alleen technisch of tekstueel verouderd zijn. Ook de vormgeving en de manier van navigeren kan op een bepaald moment wat oubollig overkomen. Denk aan kleine knoppen of foto’s die te klein of niet helemaal scherp zijn. Uw bezoekers voelen feilloos aan wat ouderwets of up-to-date is. Ze komen immers ook op websites die er wel ‘modern’ uitzien. Bekijk dus eens of u nieuwe design-trends ook op uw eigen website kunt gebruiken. Een beeldvullende foto als achtergrond, een one-page website of het trendy flat design? Misschien geeft dat uw website net die nieuwe frisse look waar u naar op zoek bent.