Webdesigners hebben een lastige taak, websites moeten tegenwoordig aan steeds meer eisen voldoen. Een uniek design, gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en vernieuwend maar wel aansluitend op de huisstijl en de boodschap van de klant. Daar komt ook nog bij dat websites ook aangepast moeten worden aan het device waarop de bezoeker binnenkomt. Al met al een hele klus. Ondanks al deze unieke wensen en behoeften van klanten zijn er toch een paar trends te bespeuren voor 2017. Wij hebben er 9 voor je verzameld.

1. Parallax scrolling

Al wat langer in beeld maar nog steeds trendy. Met deze techniek worden achtergronden en content met verschillende snelheden verticaal of horizontaal over elkaar heen gescrold. Dit creëert een soort 3D effect. Soms worden hieraan nog extra animaties toegevoegd voor een nog mooier effect. Door het gebruik van Parallax Scrolling kan er een echt ‘wauw’ effect worden bereikt. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bezoeker de content die hij zoekt nog goed kan kunnen vinden. En niet verloren raakt in alle afbeeldingen en animaties die over het scherm heen komen rollen. Een mooi voorbeeld is te vinden op de site van Porsche Revolution, en natuurlijk op ons eigen brouwsel van Paal19. De Milwaukee police news heeft zelfs een prijs gewonnen met hun invulling van Parallax Scrolling.

Voorbeelden van Parallax scrolling:
Porsche Revolution
Milwaukee Police
Paal 19

2. One-page designs

One-page websites zijn niet alleen erg simpel en overzichtelijk, maar door het gebruik van story telling vaak ook erg boeiend. Bezoekers kunnen snel en makkelijk vinden waar ze naar op zoek zijn. Een one-page website heeft een ‘what you see is what you get’ gevoel, en is voor de bezoeker vaak erg gebruiksvriendelijk. Echter is dit design niet erg geschikt voor websites met veel content, dan wordt deze one-page gewoon veel te lang, en is de website voor bezoekers niet meer aantrekkelijk. Een echt mooi voorbeeld van een one-page website met een hele uitgebreide story telling is de website van National Geographic, Killing Kennedy.

Andere voorbeelden van one-page webdesigns zijn te vinden op de volgende websites:
NOT STUDIO
WILD

3. Customized fonts

Door het inzetten van unieke typografie kan een website net een beetje dat extra’s meegeven. Fonts kunnen formeel, informeel, clean of speels worden ingezet. Door met verschillende fonts te variëren ontstaat er een unieke look & feel voor iedere website. Trending is het gebruik van grote letters en fonts, die vaak ook overlappend worden ingezet. Een font is natuurlijk nog mooier als deze uniek voor een website wordt ontworpen.

4. Overlappende tekst en afbeeldingen

Content laten overlappen zoals een tekstblok half over een afbeelding, kan een mooie manier zijn om een wat spannendere vormgeving te creëren. Door kaders, tekst en afbeeldingen elkaar te laten overlappen ontstaan er grafische, speelse maar ook cleane pagina’s. Door te spelen met ruimte en een passende typografie ontstaat diepte en wordt de bezoeker geboeid. Deze trend is terug te zien op één van ons meest recente brouwsels; de website van Supp24.

Andere voorbeelden van deze trend vind je onder andere op: Jasiminestar . Een trend die hier veel van weg heeft is Split content, hierbij wordt de website verdeeld in twee delen, waarbij het ene deel het andere ondersteunt. Zo staat in het ene vlak een mooie afbeelding en wordt in het vlak ernaast deze afbeelding met tekst onderbouwd. Peugeot maakt hier onder andere gebruik van op de internationale website.

5. Frisse kleuren

Frisse kleuren zijn het helemaal voor 2017! Het onderstaande kleurenpalet van Pantone geeft een mooi voorbeeld van de kleuren die dit jaar op websites terug zullen komen. De meest populaire kleur is al bekend: Millenial Pink, deze kleur is niet alleen te vinden op websites, maar ook komt deze kleur terug in meubels, kleding en andere producten.

 

 

 

 

 

6. Responsive websites

Tegenwoordig komt bijna de helft van de bezoekers een website binnen via een mobiele telefoon of tablet. Het is dan ook van groot belang dat een website zich op dit formaat aanpast. Deze trend is tegenwoordig meer een noodzaak dan een trend. Het is voor de bezoeker veel gebruiksvriendelijk als de website zich aanpassen aan het device waarmee de bezoeker de website opent. Ook Brewwwers houdt hier rekening mee bij het development. Zo zijn de websites van onder andere History.nl, Orangeyachting.nl en Yehhpay.nl allemaal responsive gemaakt.

7. Images, images and more images

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, en dat vinden wij als webbrouwers ook. Websites worden veel aantrekkelijker door het gebruik van mooie sprekende afbeeldingen. Tegenwoordig zien we afbeeldingen vaak terug als scherm vullende slider, of als ondersteuning bij teksten. Maar vooral scherm vullende afbeeldingen zijn populair. Deze zorgen voor een mooie binnenkomer en trekken gelijk de aandacht.

Voorbeelden van websites die gebruik maken van grote afbeeldingen als header of slider zijn:
Molly and me Pecans
TherenovatorHQ

8. Video & particle backgrounds

Particle backgrounds zijn een mooie oplossing voor het probleem waar websites met een videoachtergrond tegenaan lopen. Videoachtergronden zijn nog steeds populair, en worden door veel webdesigners nog veel gebruikt. Particle backgrounds zijn bewegende animaties van lichtgewicht javascript. Hierdoor kan er beweging worden gecreëerd op een achtergrond, zonder de website langzaam te maken of zonder te veel aandacht te trekken. Er zijn talloze voorbeelden hoe dit wordt gebruikt. Onderstaand vind je een paar van onze favorieten.

http://aquatilis.tv/
http://www.industrypdx.com/
https://www.people-house.nl/
https://www.orangeyachting.nl/

9. Onze favoriet: Drift live chat

Live chat wordt op steeds meer websites gebruikt. De live chat functie zorgt ervoor dat klanten sneller en beter kunnen worden geïnformeerd. Het is voor bezoekers een laagdrempelige manier om aan meer informatie te komen, of om vragen te kunnen stellen. Het voordeel van Drift is dat deze gekoppeld kan worden aan de telefoon van de website beheerder, waardoor deze gemakkelijk en snel antwoord kan geven op binnenkomende vragen. Ook onderweg.
Drift live chat is vooral geschikt voor bedrijven welke bijvoorbeeld wat ingewikkeldere producten verkopen. Een bijkomend voordeel is dat de chatfunctie conversie verhogend werkt. Wat het zowel aantrekkelijk maakt voor bezoekers, als bedrijven.

Vragen? Neem direct contact op via onze live chat! ->